web analytics

Google weet het

De grootste zoekmachine ter wereld kan niet alleen heel goed zoeken. Ze bieden ook allerlei mooie, vaak gratis andere diensten aan. Mail, video’s, websitestatistieken, advertentietools, noem het maar op. En net als een persoonlijke assistente weten ze alles van je! En het blijft me verbazen hoever Google je blijft volgen.

Ja, ik weet het, het gebeurt als jaren. En Google is ook niet de enige. Facebook, Twitter, LinkedIn, allemaal verzamelen en verkopen ze mijn gegevens. Naar hartenlust. En daar verdienen ze miljoenen mee. Gratis bestaat daarom allang niet meer. We geven feitelijk allemaal onze privacy op om deze zogenaamd gratis diensten te kunnen gebruiken.

Google gaat daarin heel opzichtig heel ver. Voor mijn bedrijfswebsite gebruik ik Google Analytics. En ik wilde een tijdje terug adverteren met Adwords. Dat laatste heb ik echter bij nader inzien vanaf gezien. Adverteren werkt voor mijn bedrijf stomweg niet. Maar ja, het account had ik al en die was al met Analytics gekoppeld.
Het sluiten van een Google-dienst is echter makkelijker bedacht dan gedaan. Aanvragen is in twee muisklikken gedaan, maar de optie op het account op te heffen is eigenlijk nergens te vinden. Hoe vreemd ook, nu Europese bedrijven allemaal moeten voldoen aan de draak die GDPR heet.

Maar voor ik er goed en wel achter was, dat afmelden eigenlijk onmogelijk is, had ik ook al een keer ingelogd met mijn mobiele telefoon. Voor het eerst met dit toestel, en dat had Google ook snel door. Ping, “U heeft ingelogd met een nieuw toestel”. Dat geeft wel een veilig gevoel, want ik kan zo direct nagaan of ik dat wel geweest ben.
Twee minuten laten, ja hoor: ping! Weet een e-mail. “Uw nieuwe iPhone heeft deze Google-apps nog niet”. Sorry, wat? Google heeft blijkbaar al direct nagegaan a) welk type toestel ik heb, en b) welke apps ik daar wel en niet op heb staan! Oftewel, ik log in en Google heeft gelijk maar even mijn telefoon “bekeken”. En daar stonden toch een aantal apps nog niet op, die zij daar liever wel hebben.

En zo blijkt maar weer, dat gratis echt niet meer bestaat. “Natuurlijk mag jij onze diensten gebruiken, zonder dat het je geld kost. Maar dan willen we wel alles van je weten”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.