web analytics

Elastisch biertje

Weer eens een interessant nieuwsbericht vandaag. Staatssecretaris Blokhuis wil de alcohol duurder maken, zodat we minder alcohol gaan drinken. Logisch, zou je denken. Als je er meer voor moet betalen, koop je ook minder. Maar is dat ook altijd zo?

Het klinkt zo logisch: als iets meer kost, dan laat je het ook sneller links liggen. En soms gaat dat ook op. Een ander bericht van vandaag ging bijvoorbeeld over mobiele telefoons. Chinese telefoonmerken stevenen de grote merken Apple en Samsung voorbij als marktleider. Die Chinese modellen zijn goedkoper en daardoor allicht een stuk interessanter dan de peperdure modellen van de bekende merken.

Het effect dat de prijs heeft op de vraag, wordt in de economie prijselasticiteit genoemd. Deze waarde geeft aan hoeveel de vraag verandert als je prijs aanpast. Verandert de vraag echt? Dan is een product prijselastisch. Is dat nou niet het geval, dan is een product prijsinelastisch.
Het feit dat steeds meer mensen kiezen voor een goedkope, Chinese smartphone kan erop duiden dat de smartphone een prijselastisch product is. Aan de andere probeert de regering al jaren om ons uit de auto te krijgen door de brandstofprijzen kunstmatig hoog te houden. Het resultaat is echter niet om over naar huis te schrijven. Sterker nog, er is steeds meer asfalt nodig om Nederland “rijdend” te houden. Brandstof is dus juist prijsinelastisch.

Of alcohol een prijselastisch product is, betwijfel ik eigenlijk. De afgelopen jaren heb ik de prijs van bier al langzaam op zien lopen. Menig maal heb ik me in de kroeg achter mijn oor gekrabd, nadat ik had geconcludeerd dat dat biertje weer iets duurder geworden was. Daardoor staan de kroegen echter, in mijn beleving althans, niet minder vol.
Voor wat betreft roken gaat de prijs ook al jaren omhoog. Dat steeds meer mensen stoppen met roken komt vooral omdat ze dat zelf willen, en omdat het op steeds minder plaatsen mag. De prijs lijkt daar niet echt veel invloed op te hebben.

Buiten de prijselasticiteit vind ik het toch ook een beetje betutteling. Alcohol drinken doen we al jaren. En als ik de grafiek van RTL Nieuws mag geloven, valt de consumptie van alcohol nog best mee. En toch wil de staatssecretaris ons koste wat kost minder alcohol laten drinken.
Zelf ben ik nooit zo’n voorstander van die “straffetisj” die de overheid soms lijkt te hebben. Stimuleer liever betere alternatieven, zodat men daar sneller voor kiest. Maar goed, ik ben geen politicus.

Gelukkig zijn we er nog niet. Ik ben benieuwd wat er met dit plan gaat gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.